Hoe beïnvloed MS mijn leven?

Voordat ik MS kreeg, leefde ik mijn leven zoals elk ander 18 jarig meisje. Ik ging 5 dagen per week naar de  gym, elke dag naar school en minimaal wel 1x per week naar de stad met een vriendin. Voor mijn diagnose had ik wel altijd last van vermoeidheid, concentratieproblemen en allerlei andere vage klachten die we niet konden plaatsen. De huisarts heeft me doorgestuurd om bloed te prikken en ik kreeg zelfs een ADHD onderzoek. Alle onderzoeken wezen niets uit. Na mijn eerste schub (MS aanval) viel alles op zijn plaats.

Nu is mijn leven erg onzeker en moet ik leren leven met een chronische ziekte. Ik bekijk per dag wat ik wel of niet aankan. Op een goede dag kan ik een halve dag naar school en zelfs soms nog even een halfuurtje naar de sportschool. Het merendeel van mijn dagen kan ik een stuk minder en moet ik mijn rust nemen. Mijn lichaam wil dan niet meer en ik moet dan in bed blijven.

Afspraken maken is voor mij erg lastig omdat ik niet weet of ik ze na kan komen.

De zon is voor mij een grote vijand. Door de zon en de warmte komen bij mij veel klachten terug. Ik word heel vermoeid, ervaar krachtsverlies en kan zelfs een nieuwe schub krijgen. Om dit te voorkomen probeer ik zoveel mogelijk uit de warmte te blijven en geloof me, dat valt niet mee als je ziet dat iedereen gezellig op het strand ligt.

Er zijn nog veeeel meer dingen die mijn leven met MS beïnvloeden, maar als ik die allemaal moet beschrijven wordt dit verhaal veel te lang.

Liefs,

Liz Bentvelzen